Sibirkatt

OM SIBIRKATTEN

kilde http://www.sibirkattensvenner.no/?page_id=1037

Den vakre og robuste sibirkatten har sitt opphav i Sibir. I det kalde og harde klimaet har sibirkatten tilpasset seg og utviklet sitt særpreg.

Sibir 14mndLITT HISTORIKK

Det finnes flere varianter av historien bak opphavet til sibirkatten slik vi kjenner denne katterasen i dag. Mange mener at opphavet er fra 1600-tallet da russiske immigranter tok med seg katter til Sibir. Disse kattene levde isolert og utviklet seg i det sibirske klimaet samtidig, som at det er en sjanse for at de parret seg med villkatter. Dette er derfor en sterk og sunn naturrase. Sibirkatten er en ung rase i rasekatt sammenheng. Det var på 1980-tallet at raseklubber oppdaget katten og dens egenskaper. Systematisk og planlagt avl ble startet i St. Petersburg i 1987 og den ble akseptert av den første russiske katteorganisasjonen (SSF) i 1989. Den første internasjonale organisasjon som aksepterte rasen var WCF i 1991, og i 1997 ble rasen godkjent av Fédération Internationale Féline d´Europé (FIFe) og fra med 1998 fikk rasen sertifikat rettigheter.
Norge fikk sine første sibirkatter da to finske kastrater flyttet med sine eiere til landet i 1997. De 10 første russiske importene som la grunnlaget for avelsbasen i Sverige kom i 2000, og med utspring i det kom S*Knjaze Arina Krasa som den første avlskatten til Norge(Trondheim) i 2001.

EGENSKAPER

Ved å eie en sibirkatt får du en katt med personlighet. Den er kjent for sitt gode lynne og inntagende personlighet. Det er en rolig katt med et temperament som kan beskrives som selvsikkert, behersket og velbalansert. Sibirkatten er også kjent for å være veldig trofast. Mange katter er spesielt lojale mot sine eiere, og de kan være veldig territoriale på den måten at de holder seg på “sitt” område. Fra naturens side er sibirkatten en god svømmer og en god jeger.
Sibirkattene kan minne litt om de andre “skogkattene” main coon og norsk skogkatt. Det som hovedsaklig skiller de fra hverandre er den kompakte bygningen, pelsen og fasongen på hodet. Sibirkattene er kraftigere enn main coon, men main coon har en lengre kropp og større ører. Sibirkattene har avrundet hode og ører og runde øyne, mens norsk skogkatt har et trekantet hode, spisse ører og skjeve øyne.

ALLERGIVENNLIG KATT

kilde http://www.sibirkattensvenner.no/?page_id=1181

Sibirkattene kan være allergivennlige katter. Det betyr at folk som er allergiske mot katter kan tåle sibirkattene. Vi må poengtere tydelig at ikke alle katteallergikere tåler sibirkatten. Så hver enkelt som ønsker å skaffe seg en allergivennlig katt må få testet dette. Til dette har vi testhjem rundt omkring i landet.
Se oversikt over test hjem
.

Ulike komponenter hos dyr kan gi allergi hos mennesker, f.eks. flass og spytt. Hos katten er det påvist mest allergener i spyttet, slik at når katten slikker pelsen, så vil spyttet som etterhvert tørkes i pelsen, virvles opp i luften og bli pustet inn av mennesket. I kattespyttet finnes et protein som heter FEL D-1, og mange reagerer på dette stoffet. Det man tror er at sibirkatten har mindre av dette proteinet. Dette kan bety at du kan tåle sibirkatten selv om du ikke tåler andre katter

Men som nevnt tidligere så er det flere ting man kan reagere på, så hver enkelt må testes individuelt om de tåler sibirkatten. Noen kan reagere mer på kattunger enn på voksne katter. Derfor anbefaler vi at de som reagerer på en kattunge bør teste allergien på en voksen katt i tillegg for å være helt sikker. Man må uansett kjenne sykdommen til den som skal testes godt, spesielt gjelder dette barn, før man utsetter dem for denne påvirkningen.

Det er heller ingen garanti at man vil tåle alle sibirkatter, selv om man tåler èn. Generelt vil vi ikke anbefale hyperallergikere å anskaffe seg sibirkatt, da sjansen er tilstede for at man før eller siden kan få utslag.