Innekatt eller utekatt?

INNE ELLER UTEKATT er noe å tenke grundig igjennom før valget blir tatt da det ikke er like enkelt å endre på i ettertid.

En katt som er blitt vant til å komme og gå fritt kan bli ulykkelig som innekatt eller bli veldig krevende for eier når det gjelder lek og oppmerksomhet. Periodevis kan selv utekatter nekte å gå ut og være svært så masete. Det kan være ytre ting som veiarbeid og bygging som forstyrrer deres uteområde, beste vennen som er borte, været eller en bøllete firbent som har inntatt nabolaget.

I ferietiden er utekatten mye ute mens nabo eller familie ser etter den og sørger for mat og vann. Det kan allikevel være vrient for andre å få kontakt daglig for å sjekke helsen. Det at eier ikke er hjemme kan også føre til at katten holder seg unna flere dager i strekk. Skulle uhellet skje at katten blir skadet kan det by på problemer for andre å fange inne en skadet og redd katt. Noen katter legger også i vei for å prøve å finne sine savnede eiere.

ER DET ENKLERE Å LA KATTEN VÆRE UTE- ENN INNEKATT?
Jeg er usikker på om en utekatt krever mindre av eier. Når utekatter er hjemom skal de ha gjennomgang av pels og kropp for å se at alt er bra og at ingen uønskede passasjerer er med eller skader finnes. Innimellom kan et bad bli påkrevet.

Skjer det utenkelige så kan det bli krevende hos veterinær å finne ut av skader hvis ingen har observert hendelsen da katten selv forteller lite. Skulle helsen til utekatten skrante kan usikkerheten rundt hvor den har vært og hva den har gjort skape ekstra uro. Vi vet ikke om den har spist noe eller fått noe i pelsen eller på potene som den senere har slikket i seg. Ikke uvanlig er det heller at utekatter kommer hjem med små skader og sår som da krever tilsyn av veterinær.

Klorestokk, soveplass og toalett bør være på plass i huset enten det er inne- eller utekatt. Været eller helsen kan også holde en utekatt inne for flere dager i strekk.

FOR MEG ville det være helt utenkelig er å sitte hjemme og vente på en katt som ikke kommer hjem som vanlig. Er den bare på en ekstra lang utflukt og har det topp eller er ligger den skadet og et sted og trenger hjelp?

Selv om den er flink og vet at biler er farlige så kan den ha blitt skremt ut i veien eller oversett en elektrisk bil. Selv det å vite at det finne barn, ungdommer og voksne som gjør utenkelige ting mot dyr er vanskelig når jeg ikke vet katten er trygg.

En annen ting jeg tenker er at det er jeg som har valgt å anskaffet meg katt og ikke mine naboer. Tviler sterkt på at kattene mine går med på å holde seg kun hos oss og kun bruker våre bed når behovet er der. Det er heller ikke så veldig mange katter som kommer inn for å gå på do. Som eier er det mitt ansvar at katten ikke sjenerer naboene og det er ikke alle som liker katter.

MÅLET ER Å HA EN TILFREDS Å LYKKELIG KATT
Noen katter har mye energi og nysgjerrighet. Disse kan slite med å være innekatter selv med tilgang til altan eller utegarde. Turer i bånd med eier bør prøves men for disse kan utekatt med de gleder men også risiko som dette innebærer være den eneste løsningen. Nysgjerrighet er ikke uten risiko for en utekatt.

Selvfølgelig byr utelivets frihet på mye kjekt og spennende for pus. Som eiere har vi imidlertid valget til å se på muligheten for et hjem med spennenende lek under vår kontroll med reduserer risiko og gjerne en luftegarde. Resultatet er gjerne også en mye større nærhet til innekatten.

Innekatter lever i snitt lengre enn utekatter.

Andre dyr i nabolaget innebærer mye lek og glede men også en risiko for sykdom og skader. Spesielt om våren er risikoen høy når hannkatter vandrer i nye områder.  Et kattebitt kan gi omfattende behandling og langvarige plager.

Det er gjerne om morgenen kattene er ivrig og glad for å komme ut. Den tiden hvor folk hiver seg i bilen for å rekke jobb, skole eller barnehage.