Rett næring for katten

KATTENS HELSE
Fritt oversatt fra diverse sider: http://www.a-house-full-of-cats.com

Balansert diett med rett næring er lett for katter som lever i naturen.
I naturen, vil en katt fange en mus eller fugl.
Den vil spise hele dyret med ben, tarmer og pels/ fjær. (Bortsett fra kanskje hodet.) En fin, sunn mus er alt de trenger. Katter er obligate rovdyr. Dette betyr at katter må spise kjøtt for å overleve. Det finnes ikke noe slikt som en sunn vegetarisk katt.

Et godt kosthold for katten inneholder alt den trenger og har sitt formål, for at katten skal være sunn.
Dårlig balansert kosthold og feil ernæring kan raskt føre til dårlig pels, håravfall, allergi, dårlig tannhelse, lite appetitt eller fedme for å nevne noen. Hvis dette ikke blir korrigert kan alvorlig sykdom eller død bli resultatet.

I naturen sørger kattens byttedyr for alt den trenger av ernæring, inkludert vann. Ingen næringsstoffer leveres i overkant. Musen eller fugl gir også katten en rekke teksturer å tygge på som de liker.
Å slippe løs mus og fugler i huset for at katten skal få spise ernæringsriktig mat vil ikke være særlig praktisk. Dessuten ville nok katten mest sannsynlig fange byttedyr, gi det til deg og vente tålmodig på at du gir dem deres favoritt mat.

PROTEIN
Katter trenger mye protein(mer protein enn hunder), og kattens proteinkilde er kjøtt kilder. En katt utnytter dårlig proteinet som kommer fra vegetabilske kilder.

Protein er nødvendig for vekst og reparasjon. Det gir energi, og støtter kjemiske reaksjoner i kroppen. Kjøtt er alene om å supplere katter med det viktige næringsstoffet taurin. Mangel på taurin kan forårsake blindhet og hjertesvikt. Kattunger som mangler taurin stopper å vokse og dør. God ernæring for katten starter med kvalitets protein.

FETT
Katter trenger også fett – spesielt animalsk fett. Som med protein, kan katten ikke utnytte fettet fra vegetabilske kilder særlig godt. Fett gir energi – mer enn dobbelt så mye energi protein gir.
Fett er viktig for vekst, sårtilheling, leverfunksjon, blodpropp og pels. Det hjelper også å kontrollere effekten fra ulike hudlidelser, allergier, hjerteproblemer og til og med leddgikt.

PLANTER
Katter setter også pris på litt salat. Grønt er en naturlig del av kostholdet til en katt. Planter minimerer gass og hjelper på fordøyelsen. Noe kattemat inneholder planter, men du kan også dyrke ditt eget.
Kattegress er lett å dyrke, billig, og de fleste katter liker det.

FIBER
Katter trenger også fiber. Fiber er viktig for fordøyelse og motvirker forstoppelse. I naturen får en katt fiber fra å spise pels og fjær fra gnagere og fugler. God kvalitets mat til katten skal inneholde fiber – og eliminerer behovet for pels og fjær.

KARBOHYDRATER
Godt sammensatt kattemat inkluderer ikke mye karbohydrater.
Katter trenger bare ca. 3-6 % karbohydrater i kostholdet. Mye kattemat i salg(særlig tørr kattemat) inneholder 35-50 % karbohydrater i form av korn.
Katter mangler enzymer som er nødvendige for å bryte ned stivelsen i karbohydrater. De mangler også evnen til å utnytte karbohydrater riktig. For mye karbohydrater kan føre til fedme og diabetes og andre helse problemer.
Noen katter er også følsomme for korn i kattematen og lider av allergi, oppkast og diaré.