Kattesand – typer

Valg av kattesand er ikke enkelt og i tillegg kommer tilbakemelding om at enkelte typer har endret litt egenskaper etter en tid. Dette har vært lukten  som avgis etter bruk, hvor godt den klumper eller hvor mye den støver for å nevne de jeg har lest. Som eier av sibirkatt er der i tillegg litt ekstra utfordring ved at sibirkatten har pels under potene noe ikke alle raser har. Pels under potene som gjør at flere typer sand blir med ut av kassen og i ulik grad også i mengder over store områder. Ser også at der kan være litt forskjellige utfordringer ved å ha små energiske grave glade kattungepoter i huset enn voksne katter.

EVER CLEAN LESS TRAIL kattesand
er prøvd etter anbefaling. Den har veldig god klumpeevne, skjuler lukter godt selv med fertil hannkatt, men kornene er kanskje ikke store nok for det blir litt søl. Det oppgis at den støver lite men det er alikevel nok til at en med allergi for støv synes det blir ubehagelig. Tanken går da også til de firbente som graver inne i kassen og puster inn støvet i tillegg til å vaske pelsen i etterkant med tungen så stor dokasse anbefales.
Denne skal kastes som søppel og lukten av klumpene kan være ubehagelig. Typen sand er tung å bære i hus og tyngre å bli kvitt.

EVER CLEAN LAVENDER kattesand
er også prøvd og har en behagelig lukt. Denne er spesielt bra ved fertil hannkatt i huset eller når endringer fører til litt ekstra ubehagelig lukt. Støver omtrent som LESS TRAIL, men denne gir mer søl utover gulvet og det ganske langt fra dokassen og en god matte foran anbefales. Kastes som søppel.

FLAMINGO kattesand med babypowder
er prøvd da den ikke er ulik Ever Clean i type sand, er godt parfymert og noe billigere. Med fertil hannkatt trengs gjerne litt ekstra god absorbering eller parfymering. Synes dog at denne støvet veldig mye og søppel måtte bæres ut nokså ofte grunnet lukten.

TIDY CATS PERFORMANCE 24/7 rød
ble mye brukt for noen år siden i den første tiden med katt og overtok etter Ever Clean og Flamingo. Vi opplevde denne som en fullgod erstatter både med lukt og klumping. Riktig nok var støvet plagsom men lav pris og tilgjengeligheten på Plantasjen 7 dager i uken førte til lengre tids bruk.

BIOSAND AGGLOMERANTE
parfymert fra kjedebutikk er prøvd da prisen var lav. Grei sand når det gjelder klumping og lukt, men støvet alt for mye.
Etterhvert er vi kommet til at ulike merker med klumpesand som har Bentonit kanskje ikke er det beste med støv allergi i tillegg. En liten tanke er det også at kattene graver og får endel i seg og slikker seg ren.

CATSAN HYGIENE kattesand
er prøvd i forbindelse med kattunger i huset som ikke skulle ha klumpesand. Vi var veldig fornøyd da bitene var store og dermed ikke kom langt fra kassen når de en sjelden gang ble med potene ut. På sort underlag var det lite støv å se.
Denne skal kastes som søppel og søppel må ut titt da lukten blir ubehagelig. De store porøse bitene gjør at denne typen sand er ikke den aller tyngste å bære i hus eller bli kvitt.

TRACKSLESS LITTER PEARLS –

TRIXIE PEARLS kattesand –

PLANET PET SILICA –

er alle prøvd. De veier lite i forhold til mengden og støver ikke. Lukt tar de rimelig greit men ikke fertil hannkatt. Med våre sibirer ble litt mye med ut på gulvet og de gravde også ekstra mye over avføring som også førte til søl på gulvet. Disse harde kornene er da svært vondt å trø på, men en god matte foran kan stoppe dette. Ikke så begeistret for den gulige fargen som kom etter hvert.

NULLODOR
var på mange måter ikke ulik de andre tre perletypene men hadde svært fine korn. Etter tre dager med kosting ble den kastet tross god absorbering både av urin og lukt. Denne gikk det foresten veldig greit å kaste i do. Kanskje en bedre matte foran skulle vært prøvd.

CATS BEST ORIGINAL (ØKOPLUS) kattesand
er en av de vi bruker her i huset. Dette er en type som ser og lukter tre og klumper godt. Desverre er den veldig lett og henger endel fast under potene, men en matte utenfor stopper det meste. Vi bruker denne når kattungene skal begynne med klumpesand for den er myk. Klumpene tåler også godt den nysgjerrige gravingen deres. I tillegg er denne god til å dekke lukt ved avføring.
Cats Best veier lite og er utrolig lett å bli kvitt. Som biologisk nedbrytbar kan den kastes i komposten, men den kan også kastes i do. Det blir lite støv av Cats Best Økoplus før det nærmer seg skifte av sand. Da er nok noe blitt knust til støv men ikke som jeg med støvallergi reagerer på.

CATS BEST SMART PELLETS (NATURE GOLD) kattesand
er vår favoritt. Den er nokså lik ØKOPLUS men denne har større biter i pelletsform. Biter som nesten ikke henger i potene når katten er ferdig på do. Har kosten i nærheten, men den brukes ikke etter hvert besøk.

CATS BEST SENSITIVE (GREEN POWER) kattesand
er prøvd men blir ikke kjøpt inn igjen da våre katter har pels under potene. Den tar all lukt utrolig godt og klumper flott, men det blir mye søl med våre katter. Denne er som veldig fint sagestøv og dette henger seg fast i pelsen og blir med ut av kassen. De første besøkene i toalettet resulterte i støvsuging av rommet, møbler og noen ganger også naborom. Et stort frotèhåndkle som gikk et godt stykke utenfor kassen hjalp en god del. Da flere pakker var i hus ble det også forsøkt å blande inn litt av de store pelletsene Cats Best Nature Gold og dette reduserte sølet enda litt til. Med mindre søl hadde denne vært førstevalget for hannkattlukt tok den veldig godt.
Som andre CATS BEST er den lett å få inn i huset og kastes i kompost eller toalettet. Eiere av nakenkatter og katter uten pels på potene tror jeg blir svært godt fornøyd.

CATS BEST UNIVERSAL kattesand
er en biologisk sand som ikke klumper og er i pelletsform. Ganske store og harde pellets. Den tar lukten bra. Et kull ville absolutt ikke bruke denne men nytt kull syntes denne var topp. Den ser stortsett ut som den er ny og ren, men ved å skyve til side det på toppen så er der nesten alltid endel under som skal kastes. Lett å se det brukte da pelletsene absorberer og løser seg opp for å ende i bunnen av kassen som pulver.
Som andre CATS BEST er den lett å få inn i huset og kastes i kompost eller toalettet men kattungene noen kattunger synes bitene var for harde mens andre synes de er topp.

CATSAN NATURELLE PLUS kattesand
er en ikke klumpende og absorberende sand av naturlig tre uten tilsatt lukt. Kan minne litt om havregryn i når ubrukt. En sand spesielt god til de minste kattungene da den støver lite og absorberer godt. En matte for å stoppe små lette biter for å komme ut over gulvet kan anbefales.

(Det kan komme flere typer etterhvert)